computer chess

Computer Chess

Divide and you will find!
Funny name, real interests
[ Sign up | Log in | Guest ] (beta)
lucasvervoort ♡ 38 ( +1 | -1 )
Praatschaak 8 De thread voor wie het in de nederlandse taal over schaken wil hebben en zodoende iets wil bijleren.
Met o.a. twee inspraakpartijen tussen Lex Herman en Lucas Vervoort, resp. voor Holland en België op board #501441 en board #501488.
lucasvervoort ♡ 115 ( +1 | -1 )
Waarschijnlijk... heb ik (of hebben we) wat teveel partijen lopen om aan goede discussies toe te komen. Op een paar dingen had ik reeds wat dieper willen ingaan ipv hier flauwe grapjes te verkopen. Als we hier discussies over stellingen aan de gang willen houden zal ik (zullen we?) dus wat minder partijen tegelijkertijd moeten spelen.
Soms heb ik daar écht zin in, maar dan denk ik weer: "Ik moet nog zoveel partijen beantwoorden en mag niet in tijdnood komen" en bijgevolg laat ik dat maar weer. Ik zal dus een deel van mijn partijen moeten afbouwen als ik hier wat dieper op bepaalde stellingen wil ingaan.
Sorry, voor de mensen die daar op wachten zoals mormel12, maar voorlopig kan ik niet anders.
Ik beloof mijn lopend aantal partijen te verminderen om hier in de toekomst wat meer werk van te kunnen maken.
Zijn er nog deelnemers aan deze thread die met dit probleem zitten?
En... ga ook nog eens naar het profiel van forumvriend lexherman kijken, want daar is weer een mooie versiering aangebracht met jawel... vliegende paarden e.a. schaakstukken. ;-)
lucasvervoort ♡ 55 ( +1 | -1 )
Cyrano Als Lex als eerste Cyrano weet te verslaan zal hij meteen naam gemaakt hebben op deze GameKnot site, me dunkt!
Maar... het ziet ernaar uit dat Cyrano niet wenst op te geven en zal proberen om zijn record zolang mogelijk in stand te houden ZONDER één partij verloren te hebben.
Proficiat Lex! Volgens mij sta je meer dan gewonnen maar je moet hem nog wel eventjes 'afmaken' natuurlijk. ;-)
Zie board #454809
lexherman ♡ 28 ( +1 | -1 )
bedankt Lucas, maar hij wacht echt tot het laatst met zetten....het is natuurlijk volgens de regelementen maar je wordt er wel ongeduldig door.
Ik heb hem nog voor een partij met Haloween opening(waar ik nu helemaal inzit) uitgenogigd, Maar daar heb ik niets meer over gehoord....hmmm
lucasvervoort ♡ 44 ( +1 | -1 )
Ik weet niet waarom... ... maar het doet mij een beetje denken aan de partij Davenport - Henin in het tennis gisteren. Nooit heb ik zoveel van een tennismatch genoten. Een ware uitputtingsslag. Henin had nog géén enkele set kunnen winnen van de Amerikaanse en nu is het dan eindelijk toch eens gelukt én... dat slechts voor een plaatsje in de kwartfinale! Ook daar lijnen en diagonalen, een centrum (het net) en allerlei slagtechnieken. Ik begin het tennis hoe langer hoe mooier te vinden, zeker als het door de vrouwen gespeeld wordt! ;-))
lucasvervoort ♡ 105 ( +1 | -1 )
Geef nooit te vlug op! Toreneindspelen hebben vaak de eigenschap dat je met één of twee pionnen voor toch niets meer dan remise kan bereiken. Tegen Kumpan speelde ik zo'n partij. Kumpan wist daarin eerst zijn koning in een potentiële patpositie te brengen om daarna één van mijn twee verbonden vrijpionnen te nemen en daarvoor een toren te offeren om tenslotte een dolle toren over te houden zodat hij geforceerd remise kon afdwingen. Ik heb het torenoffer aangenomen én met een toren+pion extra onmiddelijk remise aangeboden. Er was mijn inziens niets beters te vinden en Kumpan wist volgens mij precies waar hij mee bezig was! Zie board #424008
Niet akkoord? Zeg me dan maar eens hoe ik verder moest spelen.
De vraag die ik hier voor mezelf echter nog moet beantwoorden is: "Waar of met welke zet heb ik de winst laten liggen?".
Deze Franse partij is zeker de moeite van het naspelen waard, me dunkt.
mormel12 ♡ 68 ( +1 | -1 )
beste lucas:) als u behoefte hebt aan wat meer tijd, ga gerust uw gang, ik zal geduldig afwachten:) kwaliteit gaat nog altijd boven kwantiteit hier he:)
lex, het paard aan de rand is inderdaad iets minder, maar ik zie ff geen doorbraak op board #501441, dus leek het me een aardig idee om wat met dat paard te proberen, daar dit wat lijnen opent.
naar h5 is wat meer aanvallend (vooruitspelen is iets wat ik graag doe:)) maar ik dacht ivm g5 dat het misschien handiger was een kleine omweg te nemen. maar misschien kost het wel te veel tijd, ik vind het erg moeilijk dat te beoordelen.
nogmaals veel succes met je partij tegen cyrano.
groetjes,
Paul
lucasvervoort ♡ 139 ( +1 | -1 )
Vierpaardenspel 5. a3!? De 'hoofdvariant' van het Vierpaardenspel gaat als volgt: 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Pc3 Pf6 4. Lb5 Lb4 5. 0-0 0-0 6. d3 d6 7. Lg5 Lxc3! waarmee de symmetrie door zwart verbroken wordt. Zwart offert hier zijn loperpaar en bezorgt wit een dubbelpion, wat wel vaker voldoende compensatie is voor het loperpaar. Theoretisch is deze stelling gelijk.

Als wit deze varianten wil vermijden kon hij naar mijn weten best 5. Lxc6 spelen eveneens met gelijk spel.

Maar... ik was kompleet verrast toen skipwallace555 hier met 5. a3!? op de proppen kwam. Ik vond toen niets beter dan de loper terug te trekken naar d6 en kreeg moeilijk spel. Nu staat die partij nog niet helemaal gelijk (zie board #537277), en ik ben (voorlopig?) van mening dat deze zet in de theorieboeken meer aandacht zou mogen krijgen. Want... met name 5. ... Lxc3 6. dxc3 d6 7. Bg5 Bg4 8. 0-0 is naar mijn mening ook gelijk spel of zelfs iets beter voor wit! Zie 8. ... 0-0 9. Qd3 = of += of 8. ... h6?! 9. Bxf6 Qxf6 10. Qd5! +=

Heef iemand theorie over deze variant met 5. a3!? ?
Wat geeft Fritz 7 (of 8) hier? En voor de rest ga ik deze variant zelf maar eens een beetje uittesten denk ik, want als we er zelf géén goed antwoord op vinden kunnen we het maar best spelen totdat we de weerlegging van 5. a3!? kennen. Zoniet kunnen we er misschien nog veel partijen mee winnen...
keiserpaul ♡ 11 ( +1 | -1 )
Vierpaardenspel Lucas, in het vierpaardenspel speelt er niemand toch nog 4.Lb5. Waar hou jij je nu nog mee bezig ? De huidige modezet is toch 4.Pxe5 !

jbmac ♡ 8 ( +1 | -1 )
Keiserpaul wat denkt je van 1.e4 a6 2.d4 b5 met de idee van 3....Lb7. Ik denk dit opening heeft de naam van de Qwen defence.
lucasvervoort ♡ 99 ( +1 | -1 )
Keiserpaul Ik zal in een andere tijd leven dan u zeker, want tegen mij spelen ze heel vaak 4. Lb5 in deze variant. :)
Modevarianten duren immers meestal niet lang en zijn vermoedelijk zo vergankelijk en als de in zwang zijnde mode zelf.
En 4. Pxe5? is in mijn ogen trouwens niet meer of niet minder dan en blunder! Welke mooie gambietnamen etc. ze daar ook mogen voor uitgevonden hebben. Hooguit in snelschaakpartijen of tegen spelers die je onderschatten kan zoiets effectief zijn. Beter zijn bijvoorbeeld de volgende zetten: 4. Le2, 4. Lc4, 4. g3, 4. d4 en uiteraard 4. Lb5! ipv het Keiserlijke (uit die tijd zal het ongeveer stammen zeker ?) Pxe5.
De hoofdvariant van het vierpaardenspel is en blijft in mijn ogen 4. Lb5 Lb4 5. 0-0 0-0 6. d3 d6 7. Lg5 Lxc3 en met uw kommentaar (waarvoor dank) kwam ik geen stap verder in verband met mijn vragen aangaande 5. a3!? binnen het kader van deze variant.
Want het is mijn overtuiging dat zo'n onozel zetje als 5. a3!? méér theorie kan overhoop gooien dan de meest spektakulaire offers en andere sensaties die het schaakspel rijk zijn.
Mvg.
Lucas.
nestorix ♡ 3 ( +1 | -1 )
Beste Lucas.... .....onderschat aub niet 4. Pxe5 !?
nestorix ♡ 32 ( +1 | -1 )
Beste Lucas Ik kwam voorlopig 3 partijen tegen met 5. a3 waarbij zwart 2 maal antwoordde met d6 en 1,5 uit 2 met zwart scoorde en 1 partij met Pxe4 en hier won ook zwart.
De spelers die deze partijen op het bord brachten zijn voor mij onbekende en ik heb nog geen tijd gehad om de partijen na te spelen en een oordeel over het hun spel te geven.

mvg Remco
lucasvervoort ♡ 81 ( +1 | -1 )
jbmac Karpov liet zich ooit verrassen door Miles met de opening waar u het over hebt die eigenlijk de 'St. George' genoemd wordt. In de Owens Defence wordt 1. e4 b6 gespeeld. De St. George is voor wat de strategie en of de ideeën die er achter zitten verwant aan de Owens defence, maar ook aan het Siciliaans bijvoorbeeld.
Internationaal Meester Michael Basman (een landgenoot van u) schreef over die opening een interessant boekje "Play the St. George", uitgegeven door Pergamon Press (anno 1982 en later). De partij Karpov - Miles was toen de aanleiding om de theorie die daar al gedeeltelijk over bestond terug op te rakelen. Later is er hoogstwaarschijnlijk nog meer over geschreven, maar naar mijn weten is die opening nooit echt belangrijk geworden al kan je van de ideeën die er achter steken wél veel leren.
lexherman ♡ 24 ( +1 | -1 )
Lucas 4. Pxe4 Werkt ook wel tegen spelers met hoge rating op GK. zie board #542227 board #561078
lexherman ♡ 1 ( +1 | -1 )
4.Pxe4=Pxe5 Natuurlijk.
lucasvervoort ♡ 33 ( +1 | -1 )
Remco 'k Ben benieuwd wat 5. a3!? betreft. ;-)
En ja ... ik moet misschien iets meer respect opbrengen voor een zet als 4. Pxe5 in het vierpaardenspel, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat een duidelijke weerlegging terzake niet lang op zich zal laten wachten. Maar om heel eerlijk te zijn... ik zou het eerst zelf eens moeten bestuderen.
Groetjes.
lucasvervoort ♡ 104 ( +1 | -1 )
Beste Lex Ik zou in tegenstelling met de geestelijke hoogwaardigheidsbekleder, die misschien in een vrijgevige bui was voor zoveel kristelijke offerbereidheid, 5 ... Pc6 (ipv 5. ... Pg6) spelen denk ik. Na 6. e5 kan dan Pg8 volgen, doet me denken aan de Aljekin verdediging: 1. e4 Pf6 2. e5 Pg8 (minder bekent maar niet echt slecht naar het schijnt). De idee is echter hetzelfde... witte pionnen naar voor lokken om ze beter te kunnen aanvallen en met dat gambiet hebben we ondertussen al een kwaliteit gewonnen! En na 7. Lc4 kan dan eventueel Pa5 gespeeld worden (of is misschien Dh4 beter?). Na 7. ... Pa5 zal wit toch niet 8. Lf7:+ spelen zeker?
Ja of nee?
Indien ja krijg je 8. ... Kxf7 9. Qh5+ g6 10. e6+ dxe6 11. Qxa5 en zwart heeft nu naast de kwaliteit ook nog het loperpaar. Indien nee wat speel je dan met wit?
Allé om kort te gaan... ik ben benieuwd hoe de partijen met 5. ... Pc6 ipv 5. ... Pg6 tegen de sterke GameKnotspelers aflopen. Het zwarte paard staat volgens mij op c6 in ieder geval iets aktiever als op g6 en daar komt het in die gambietachtige toestanden heel vaak op aan. Nl.: dat je je niet laat verleiden tot iets zwakkere zetten en de koe (of is het de stier?) meteen bij de horens pakt.
Maar... ik hoop de bal natuurlijk weer eens helemaal mis te slaan zodat ik weer iets kan bijleren. ;-)
lucasvervoort ♡ 33 ( +1 | -1 )
5. a3?! Is in het vierpaardenspel hoogstwaarschijnlijk géén verbetering voor wit, maar een positioneel foutje.
Na 5. ... Lxc3 6. dxc3 d6 7. Lg5 h6! (ipv Lg4?! = tempoverlies) is 8. Lxf6 niet meer zo goed vanwege 8. ... Dxf6 en nu kan op 9. Dd5 gewoon Ld7 volgen en heeft zwart eerder het beste spel omdat wit nog niet gerokeerd is.
Bedankt voor jullie aandacht! Voor mij is dit probleempje opgelost.
lucasvervoort ♡ 33 ( +1 | -1 )
5. a3?! Is in het vierpaardenspel hoogstwaarschijnlijk géén verbetering voor wit, maar een positioneel foutje.
Na 5. ... Lxc3 6. dxc3 d6 7. Lg5 h6! (ipv Lg4?! = tempoverlies) is 8. Lxf6 niet meer zo goed vanwege 8. ... Dxf6 en nu kan op 9. Dd5 gewoon Ld7 volgen en heeft zwart eerder het beste spel omdat wit nog niet gerokeerd is.
Bedankt voor jullie aandacht! Voor mij is dit probleempje opgelost.
lexherman ♡ 26 ( +1 | -1 )
Lucas e a Ik zou je graag van repliek dienen maar door al dat geschaak loop ik wat achter met mijn werk en het is nu tentamentijd, ik moet even andere prioriteiten stellen. Vandaar dat ik even wat minder op de forums ben en ook geen nieuwe partijen aanvang.
Dit even ter info.
lucasvervoort ♡ 11 ( +1 | -1 )
Beste Lex Ik zal net als mormel12 met mij doet geduldig zijn. :)
jbmac ♡ 6 ( +1 | -1 )
lucas Dank je voor de inlichting over de St.George opening.
keiserpaul ♡ 31 ( +1 | -1 )
Lucas De hoofdlijn na 5. .. Pc6 gaat niet 6.e5, maar 6.d5. Zwart speelt dan gewoonlijk 6. .. Ne5 en dan volgt 7.f4 Ng6 8.e5 Ng8 9.d6 cxd6 10.exd6. Waarna wit een sterke outpost heeft op d6, die lang zwarts mobiliteit en ontwikkeling zal tegenwerken.
Speel je liever 6. .. Nb8 ? Dan kan er iets leuks volgen als 7.e5 Ng8 8.d6 c6 9.Bc4 f6 10.Qh5+ g6 11.exf6 Qxf6 12.Qe2+ Kd8 13.Ne4 en zwart kan opgeven (Brause-Betrueger,1997,1-0)
keiserpaul ♡ 99 ( +1 | -1 )
Lucas Ik begrijp niet waar ge het statement haalt dat de St.George verwant is aan het Siciliaans. Aan Owen's defence, tot daar toe : kijk eens naar de hoofdlijn van de St.George, na 1.e4 e6 2.d4 a6 3.Pf3 b5 4.Ld3 c5 5.c3 Lb7 6.0-0 Pf6. Het paard op f6 staat zeer sterk. Wit kan het niet aanvallen, want op e4-e5 wipt het naar d5 en kan het niet aangevallen worden door de c-pion omdat de zwarte b5 pion de opmars c3-c4 van die pion belet. In Owens' defence staat die b-pion niet op b5, en moet Zwart om hetzelfde te kunnen bereiken de c-pion onschadelijk maken door zijn eigen c-pion te ruilen tegen de witte d-pion. Dan pakt wit terug met cxd, waardoor ook hier geen witte pion meer op c4 kan verschijnen en het f6-paard dus eventueel naar d5 kan wippen. Dus Owen's defence en St-George hebben misschien wel iets gemeen. Maar het fianchetteren van de zwarte loper in de St.George enerzijds en de thematische opstoot van d7-d6-d5 in het Siciliaans anderzijds zijn toch twee zaken die volledig tegenstrijdig zijn .Waar zijn die twee openingen dan wel verwant ?
lucasvervoort ♡ 29 ( +1 | -1 )
Keiserpaul De verwantschap zit in het typische opspelen van de zwarte pionnen in het begin van de opening.
Zie bijvoorbeeld de Paulsenvariant van het Siciliaans. 1. e4 c5 2. Pf3 e6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 a6 5. Pc3 b5 6. Ld3.
Speel nu in uw variant van de St. George eens 5. Pc3 (ipv c3) wat gebeurd er dan denk je?
Je kan dan voortzetten met 5. c4, maar ook met 5. Lb7 of, allemaal theoretisch met klein nadeel voor zwart, kiezen voor het Siciliaans.
lexherman ♡ 16 ( +1 | -1 )
Belgen: wakker worden! Beste zuiderburen aangezien het vandaag verkiezingsdag is heb ik maar niet tot vanavond gewacht met zetten, ik mocht het eens vergeten..
Sterkte met jullie stellingen..(-:
MvG Lex
lucasvervoort ♡ 41 ( +1 | -1 )
Lex Bedankt omdat je niet tot vanavond gewacht hebt hé. Een mens zou zowaar ongeduldig worden! :-))

EN... eindelijk gaan de verkiezingen in nederland terug over iets en is gelukkig dat 'onfortuinlijk gepimmel' een beetje je teruggebracht tot redelijke proporties zodat de nederlanders door het 'bos' de bomen terug beginnen te zien. Allé ik ga genieten van jullie verkiezingen vandaag tijdens het draaien van Leonard Cohen songs denk ik! :-))
lexherman ♡ 14 ( +1 | -1 )
Leonard Cohen Hmm dat is een tijd geleden.....mooie melancholische muziek...ik ga nu van mijn stemrecht gebruik maken. Ik hoop dat mijn partij 7 zetels haalt. Ra ra...((-:
lexherman ♡ 5 ( +1 | -1 )
Misverstanden Om misvertanden te voorkomen: het is D'66
Links-liberaal.Geen LPF.
lucasvervoort ♡ 49 ( +1 | -1 )
Ja, ja... Ik wist het wel. Democraten 66 met 6 zetels! :-)
Balkenende acht ik echter onbekwaam om en nieuwe 'degelijke' nederlandse regering te vormen, want met de VVD heeft hij geen meerderheid en bovendien heeft hij de laatste verkiezingen die partij electoraal leeggerooft en met de Pvda schijnt hij niet in zee te willen, D66 sluit zichzelf uit en de LPF heeft hij dan weer uitgesloten! Dus... dat wordt opnieuw gaan kiezen.... :-))).
Maar ja... met politici weet je nooit natuurlijk!
Laat ons het dus maar terug over onze potjes schaak hebben!
lucasvervoort ♡ 40 ( +1 | -1 )
Hallo België Op board #501441 hebben onze noorderburen (ik krijg altijd een koude rilling van dat woord) 14. ... Ph5
gespeeld terwijl ze op board #501488 voor 14. Db3 hebben gekozen.
Alle jullie plannnetjes, raad of andere ideeën zijn dus opnieuw welkom.
lucasvervoort ♡ 2 ( +1 | -1 )
lees: Al jullie plannetjes....
mormel12 ♡ 11 ( +1 | -1 )
wel ik kan hier natuurlijk nog niet gaan analyseren, want holland moet natuurlijk wel winnen he:)
groetjes.
jbmac ♡ 7 ( +1 | -1 )
wil iemand tegen mij een schaakspel met de opening 1.e4 a6. Ik wil met zwart spelen.

groetjes
jbmac ♡ 8 ( +1 | -1 )
correctie, ik heb het werkwoord gevergetd wil iemand tegen mij een schaakspel met de opening 1.e4 a6 spelen. Ik wil met zwart spelen.

groetjes
lucasvervoort ♡ 40 ( +1 | -1 )
Hallo Belgen Ik heb twee zetten. Eén voor op board #501441 en één voor op board #501488 .
Ik vind het echter wel spijtig van niemand enig advies gekregen te hebben.
Wanneer ik morgenavond nog steeds niets van jullie vernomen heb ga ik die zetten gewoon uitvoeren hoor.
lucasvervoort ♡ 6 ( +1 | -1 )
jbmac Daag me maar uit met de zwarte stukken en dan krijg je je opening.
lexherman ♡ 23 ( +1 | -1 )
Medelanders wakker worden! Het is weer tijd om tegen het Belgenvolk ten strijde te trekken. Alhoewel dat volk wel meevalt... en dat valt me nu weer tegen van jullie Belgen. Bij de volgende zet gaan jullie Lucas gewoon weer adviseren hoor!
Groeten Lex
lexherman ♡ 12 ( +1 | -1 )
Eindelijk Cyrano heeft opgegeven.....mijn mooiste winstpartij tot nu toe dat kunnen jullie je voorstellen.Alle ik neem er eentje op.Lex
lucasvervoort ♡ 25 ( +1 | -1 )
Mooi werk Lex Proficiat!!!
En nu is het aan 'ons' (de belgen) om de overwinnaar van Cyrano te verslaan.
Het zal een zware taak worden als je weet dat Lex nu ook nog een stel sterke schakers als adviseur heeft.
Maar toch de belgen zijn en blijven sinds de bezetting der Romeinen de dappersten aller tijden!
:-)
nestorix ♡ 7 ( +1 | -1 )
Ambiorix Dat ventje heb ik nog in de luiers gezien, toen al een potig manneke....

Nestorix
boon ♡ 20 ( +1 | -1 )
sorry lucas maar ik had het heel druk de laatste tijd,heb dus niet kunnen helpen.De zet Pd7 ging ik ook aangeraden hebben hoor,dus geen vuiltje aan de lucht en afspraak voor de volgende zet.Dit is een belofte..groetjes...
lucasvervoort ♡ 20 ( +1 | -1 )
Bedankt boon. Als we er in slagen om uit onze discussies de beste zetten te halen gaan we die hollanders zeker baas kunnen. Of vergis ik mij? ;-)
mormel12 ♡ 69 ( +1 | -1 )
hallo daar ben ik weer eens:) ik denk dat we op board #501441 terug moeten nemen met het paard.
op board #501488 hebben we wat meer mogelijkheden.
Pc2 ziet er leuk uit, rokeren kan nog steeds en eventueel Tc1. Pc6 kan misschien ook, maar is wellicht niet de sterkste zet (toch ff goed naar kijken:)) tevens is daar nog de mogelijkheid voor Db7, maar ook daar heb ik wat vraagtekens bij.
weer keuze genoeg zou ik zeggen:)
Lex, nogmaals gefeliciteerd met uw overwinning op Cyrano nu deze definitief is:)
groetjes,
Paul
lexherman ♡ 35 ( +1 | -1 )
Mormel12 Bedankt voor je felicitatie Paul. Wat betreft
board #501441 wil ik eigenlijk dat paard daar laten staan. Behoud daarmee meer zijn invloed op het centrum, De andere partij daar zijn we nog niet uit.We zullen je zetten meenemen in de analyse.
Groeten Lex
lexherman ♡ 5 ( +1 | -1 )
De heren uit het land van Stijn Streuvels mogen weer....
mormel12 ♡ 8 ( +1 | -1 )
eh deze verdween een beetje naar de achtergrond.
vandaar dit berichtje:)
groetjes
mormel12 ♡ 4 ( +1 | -1 )
eh doet iedereen nog mee hier?
groetjes
lucasvervoort ♡ 6 ( +1 | -1 )
héhé Ja hoor, we doen nog 'allemaal' mee. Het is trouwens terug aan jullie!
lexherman ♡ 4 ( +1 | -1 )
Alle ballen verzamelen!!! OP de ons bekende plaats voor overleg.